Online marketing in tijden van corona?

We leven allemaal in moeilijke tijden. Door het extra dodelijke corona virus, ook wel COVID-19 genoemd, ligt alles even stil. De gevolgen voor iedereen zijn enorm, maar de gezondheid staat uiteraard voorop. Is het in deze tijden wel het moment om geld uit te geven aan marketing? Besteed je je geld niet beter aan iets anders? Wat moet jij nu doen?

Dat bepaal je helemaal zelf, maar in onderstaand artikel lees je alvast enkele van mijn inzichten.

Waken over je marketingstrategie

Search volume corona

Er is nu minder budget aangezien er bij de meeste bedrijven minder geld in het laatje komt, maar moet je hierdoor je marketingstrategie wijzigen? Je hebt minder geld, maar tegelijkertijd meer tijd.

Het belangrijkste wat je nu kan doen tijdens de lockdown, is vooruit kijken. Ook aan de corona crisis komt een eind! Wanneer? Dat weet niemand. Maar het is tijd om in actie te schieten.

Weet jij al wat je gaat doen na de lockdown? Het is uiterst belangrijk om daar nu reeds bewust mee bezig zijn en de zaken waar je normaal geen tijd voor had nu eerst uit te voeren.

Tijdelijke actie tijdens de corona lockdown: 20% korting op de gepresteerde uren

De gevolgen van corona op marketingvlak

De korte termijn inspanningen, leiden nu het meeste onder de corona crisis. De PPC (pay per click) campagnes die bijvoorbeeld nu actief zouden staan, worden uitgesteld of geannuleerd. Alle content voor het komende event, wordt ook verplaatst naar volgend jaar of een later tijdstip. De video’s van de productiebedrijven lukken ook niet meer, want de productie ligt momenteel stil.

Andere bedrijven zien ook reeds de bijl hangen als ze verder kijken in de tijd. Door de afschaffing van de massa-evenementen zoals de festivals en de Gentse Feesten valt er een groot content-luik weg voor vele bedrijven.

Is het tijd voor paniek? Nee. Het is tijd om alles nog beter voor te bereiden. Tijd om je klaar te stomen voor het post-corona-tijdperk en Digifuel schiet je graag te hulp!

Social media gebruik stijgt tijdens corona-lockdown

Een groot deel van België kan zijn job niet uitvoeren van thuis uit en kan dus ook niet meer werken door de corona crisis. Denk alleen al aan de horeca- en cultuursector die heel hard leidt op dit moment. Zeker nadat de beslissing viel dat massa-evenementen niet meer mogen doorgaan tot eind augustus.

De cijfers zijn hallucinant. Momenteel zijn er mogelijks 1 miljoen werkloze belgen die door de crisis thuis zitten. Een gigantisch getal. Deze belgen moeten dus thuis blijven, mogen niet naar buiten én weten niet wat te doen. Waarnaar grijpen ze dan het snelst? Netflix, tv-series, maar zeker ook naar de sociale media.

In februari hebben Chinezen 7,3 uur per dag aan tv en online tv-platforms gespendeerd. Het is daarom niet verwonderlijk dat het gebruik van YouTube, Facebook en Instagram in België ook is gestegen.

Economisch werklozen zoeken entertainment tijdens lockdown

De horeca ligt stil. De reis waar je al even over aan het dromen was is gecancelled en de grote uitlaatklep van vele mensen, de festivals, zijn afgelast. Mensen hebben dus meer tijd. Het gevolg? Hun aankoopgedrag verandert!

Fitnesstoestellen, ijskasten, trampolines, jacuzzi’s, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen zoeken oplossingen om zichzelf of hun kinderen bezig te houden. Niet verrassend maar de online verkoop van seksspeeltjes zijn ook immens gestegen.

Thuiswerkers zoeken naar IT-materiaal

home office

Er zijn natuurlijk ook nog mensen die het geluk hebben om thuis uit te kunnen werken. Deze hebben dan weer extra IT-materiaal nodig om hun thuis-bureau zo goed als mogelijk in te richten om de lockdown periode door te komen.

Customer service staat nu nog meer voorop

customer service is key

Je huidige klanten willen ongetwijfeld weten hoe het zit met de leveringen en of de productie nog draait op dit moment. Informatie leveren en bereikbaar zijn, dat zijn de prioriteiten van het moment.

Voer je customer service naar een nog hoger niveau. Informeer al je klanten via een heel persoonlijke mailing en vertel hen over je huidige situatie. Zorg er ook voor dat je FAQ op punt staat. Indien deze er nog niet is, heb je nu de tijd om deze te vervolledigen.

Wees ook bereikbaar via meerdere kanalen: email, web chat, WhatsApp, Messenger, … De implementatie van deze kanalen is in de meeste gevallen eenvoudig op te stellen.

Zorg er zeker voor dat je huidige klanten niet beginnen twijfelen doordat je klantendienst ondermaats is. Zorgt er juist voor dat je klanten over de streep trekt door hiermee uit te blinken!

Zet in op PPC campagnes

PPC Ads

Heel veel bedrijven draaien nu op een klein pitje. Gevolg? Een groot deel van die bedrijven verdienen amper een peulschil van wat ze normaal in deze periode van het jaar zouden verdienen. Het eerste dat zij schrappen is de (online) marketing. Is dit slim? Alles behalve. Zeker als je weet dat nu extra veel mensen voor hun beeld zitten gekluisterd.

Het geeft die bedrijven wat ademruimte, maar ze geven hun posities weg aan de concurrentie. Door deze beslissingen zullen ze achteraf grote klappen voelen. Door de daling van de vraag en de concurrentie binnen het veilingmodel van de grote PPC-spelers (Google & Bing) is de kost per klik gemiddeld met 6% gedaald. Een reden te meer om hier nu op in te zetten.

Bereid ook je content voor

content creation

Content is still king. Hierdoor hoort dit ook hoog op jullie online marketing to do-list. Zorg ervoor dat je binnenkort dubbel zo sterk de normale wereld terug in gaat met een waterval aan content.

Het komt er op neer dat je moet profiteren van de tijd, nu je deze hebt. The time is now. De tijd om alle content te creëren voor wanneer we terug het normale leven in stappen. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van video’s waarin je je product uitlegt, unboxed of in actie toont.

Zo is het ook een idee om content klaar te stomen voor de zomer. Hierin speel je in op de mensen die binnen moeten blijven tijdens de warme zomerdagen. Voor een groot deel van de bedrijven zijn er tal van creatieve oplossingen waarmee je je concurrenten een stapje voor bent.

Digifuel geeft korting tijdens lockdown

Aangezien het in deze corona tijden moeilijk is voor iedereen, blijf ik uiteraard meedenken met jullie. Wanneer jullie een aanvraag doen tijdens de corona periode krijgen jullie 20% korting op de gepresteerde uren. Zo wordt het voor iedereen een beetje dragelijker.

Of het nu is om je PPC-campagnes op te stellen, een zoekwoordanalyse om betere inzichten te verkrijgen, je conversion tracking eens op punt te plaatsen of om mee te denken aan de creatieve oplossingen. Ik sta voor je klaar om de brandstof in je online marketing aan te wakkeren.

Hulp nodig bij de voorbereiding van je PPC campagnes of content?

Twijfel niet langer en neem vrijblijvend contact op met Digifuel!

Contact